Jak najbardziej na noc wegle połączyć z wysokonienasyconym tłuszczem. Makaron durum jak najbardziej, szczególnie że stał się bardzo powszechny na polskim rynku (znajdziesz go nawet w Biedronce za około 3 zeta. Jak mam być szczera wyroby orkiszowe są dosyś drogie - ja bym nie przepłacała. Lektynami tak nie przejmowałabym się, bo obróbka termiczna [...]
[...] zatruc pokarmowych i maja paskudny smak surowe jajka sa mniej przyswajalne,dlatego, ze zawieraja awidyne, ktora wiąże biotyne i ogranicza jej dostepnosc dla organizmu. Wiec co z tego,ze takie jajko zawiera troszke wiecej bialka(bo wiadomo,ze zawsze tak jest przed obrobka termiczna) skoro i tak zyskamy z niego mniej przez ta przyswajalnosc.
Hej !! 1. czy kotlety sojowe jedzone na surowo (nie moczone, gotowane itp. takie chrupkie) gorzej przyswajają się niż te namoczone we wrzątku i podsmażone ?? Bo zrobiłem sałatkę z nimi i jeśli chodzi o smak to jest git, i przygotowanie ogranicza się do pokruszenia z lekka kotletów 2. Czy obróbka termiczna ostrowii WPC, zniszczy białko ?? chodzi o [...]
jeszcze komentarz do słów Carbona, który tu wszystko wyjaśnił chłopakom pod moją nieobecność tłuszczy nienasyconych w ogóle pasuje unikać bo sprzyjają one wzrostowi cholesterolu i zawałom serca, powinniśmy spożywać tylko NIEnasycone kw. tł. np omega 3, bo one obniżają poziom złego cholesterolu Tak to się z wszystkim zgadzam, no jeszcze oprócz [...]
zawsze dane dotyczya produktow surowych, czyli przez obrobka termiczna Czegoś tu nie rozumiem. Np. zawartość białka w 100 gr. fileta z kurczaka to około 25 gr. i teraz surowy filet waży 100 gr. ale po obróbce bedzie ważył około 75 gr. ( ile w takim filecie jest białka ? bo troche zgłupiałem )
No właśnie że nie przychodzą mi produkty które zawierają węgle jak i tłuszcze ale nie zawierają białka. A raczej czekolady nie będę jadł albo pił 20ml oleju i jadł 50g cukru ... O i odrazu zapytam odnośnie warzenia produktów przed obróbką termiczną. Np taka pierś kurczaka przed waży 300g a po gotowaniu waży 220g. czyli 80g wody i jak w końcu [...]
Niedawno wyczytałem gdzieś że przy gotowaniu warzyw takich jak brokół czy kalafior większość witamin wylewamy razem z wodą do zlewu. Czy w takim razie powinno się wypijać tą wode np po posiłku? Co o tym myślicie? Bo jedzenie samego brokóła pozbawionego w dużej części witamin jest bez sensu według mnie. im dłuższa i bardzie agresywna obróbka [...]
[...] bo ma mniej kcal , więc można wsypać jeszcze więcej, tu twierdzą że jest ok pieczenie , ale fakt o omega nie wspominają http://www.sztukazywienia.com/2012/10/siemie-lniane-obrobka-termiczna-szybkie.html "Całe ziarna siemienia lnianego (jak inne rośliny) zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą przekształcić się w cyjanowodór. Związki te są [...]
Rano robie sobie tosty z platkow, jaj, troszku bialka do smaku. Pytanie takie: czy do tej masy moge dodawac oliwy przed obrobka termiczna w opiekaczu? Z tego co przeczytalem i malego testu (zalalem szklanke po oliwie wrzatkiem, oliwa zrobila sie conajmniej dziwna ) wydaje mi sie, ze lepiej tego unikac, ale lepiej zapytac, bo to jest strasznie [...]
wiercipieta - ad 1). moim zdaniem jest to wersja zbyt ekstremalna. ad 2). koncepcja J/NJ chyba tego nie zakłąda, ale jest wiele wersji IF w któych codzienny post nie jest wskazany co więcej to właśnie one mają wsparcie w postaci badań naukowych ad 3). obróbka termiczna ma wpływ na zawartość błonnika w produktach żywnościowych i proporcje [...]
1. Twaróg nie jest na tyle dobrym źródłem białka, żeby jeść go 500 gram... Zresztą twaróg bierz tłusty/półtłusty tylko. 2. Wrzuciłbyś jakieś wyliczenia? Na oko ciut za dużo białka i ciut za mało węgli. (Rozwinąłbyś wątek o problemach z gospodarką węglami? )Co z tłuszczami? Staraj się unikać słonecznika jako głównego źródła. 3. Czerwona herbaty nie [...]